تعریف چالکود مدرن و تفاوت آن با چالکود سنتی

یک از سنتی ترین روش های استفاده از مواد کودی در کشاورزی مخصوصا در باغات از دیرباز تا کنون استفاده از مواد اصلاح کننده یا تقویت کننده خاک و ریشه بصورت چالکود بوده و هست. در این روش سنتی مقدار مشخصی از مواد را در محدودی کناری خط رشد ریشه ها یا همان سایه انداز استفاده می کنند.

استفاده از چالکود هم مثل تمامی موارد دیگر با پیشرفت علم کشاورزی دستخوش تغییراتی شده است که این تغییرات در راستای افزایش کارائی استفاده از چالکود در باغات بوده و هست. ما در این مقاله سعی خواهیم کرد شما را با جدیدترین روش ها و مواد بکار رفته در چالکود بصورت کاملا کاربردی آشنا کنیم.

روش جدید استفاده از چالکود و تفاوت آن با روش سنتی

قبل از هر چیز بهتر است روش صحیح سنتی استفاده از چالکود در باغات را برای شما توضیح دهیم. در روش سنتی در محدوده انتهای سایه انداز درختان بسته به ارتفاع، سن و سال و نوع درخت اقدام به حفر یک تا چهار چاله کرده و مواد مورد استفاده در چالکود را داخل این چاله ها ریخته و سپس روی آنها خاک کرده و عملا چال می کنید. ضمنا در این روش می توانید در همین محدوده نسبت به حفر کانال بجای چاله هم استفاده کنید.

مشکلات و محدودیت های استفاده از چالکود در روش سنتی

خاصیت سوزانندگی

هدف اصلی استفاده از چالکود تقویت ریشه و خاک اطراف ریشه است، ولی یک نکته بسیار مهم در استفاده از مواد بصورت سنتی وجود دارد و آنهم خاصیت سوازنندگی این مواد است این بدان معنی است که ما نمی توانیم از موادی مثل کود دامی در محدوده سایه انداز درختان که ریشه درخت در آن قسمت حضور دارد استفاده کنیم و مجبور به استفاده از این مواد در انتهای سایه انداز که عملا ریشه ای وجود ندارد هستیم.

محدودیت استفاده

میزان استفاده از موادی مثل کود دامی یا مرغی مخصوصا فرآوری شده در باغات بسیار محدود است، چرا که در صورت استفاده زیاد از این مواد باعث بروز مشکلاتی مثل:

  • شوری خاک اطراف ریشه
  • استرس های محیطی به ریشه
  • افزایش نیاز آبی ریشه
  • بروز آفات و بیماریها

و مواردی از این دست می شود.

بالا بودن هزینه های فرآوری و کارگری

برخلاف تصور بعضی از باغداران انجام چالکود بصورت سنتی بسیار هزینه بر و زمان بر است. با توجه به:

  • افزایش شدید قیمت کودهای دامی و مرغی
  • محدود بودن کودهای دامی و مرغی مناسب برای استفاده در چالکود باغات
  • زمانبر بودن عملیات آماده سازی کودهای دامی و مرغی برای استفاده در چالکود
  • بالا رفتن شدید هزینه های کارگری
  • هزینه های حمل

عملا استفاده از چالکود به روش سنتی نه تنها دیگر ارزان نیست بلکه تبدیل به یکی از هزینه های عمده در باغات شده است.

اهمیت استفاده از چالکود در باغات

تجربه ثابت کرده که هیچ چیز در کشاورزی اتفاقی و یا سلیقه ای اهمیت پیدا نکرده است. در باغداری سنتی استفاده از چالکود از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده و هست، علت این اهمیت پایدار بودن کشت باغی است. این بدان معنی است که باید در حفظ و تقویت خاک اطراف ریشه حساسیت و دقت خاصی لحاظ شود، چرا که در این خاک بصورت دائمی و تا زمانیکه باغ وجود دارد ریشه حضور دارد و این خاک را به هیچ عنوان نمی توان دستکاری کرد چرا که در صورت بروز کوچکترین تغییری حتی در حد میکرونی و ایجاد استرس به ریشه و خاک اطراف آن ضررهای زیاد و حتی جبران ناپذیری به درختان می تواند وارد شود. پس در باغات کارهائی مثل تعویض خاک یا استفاده از کودهای تقویتی و انجام عملیاتهایی مثل شخم (مخصوصا شخم عمیق) عملا منتفی است.

باغداران از دیرباز و با استفاده از تجربیات خود روش استفاده از چالکود را برای باغات ابداع کرده اند. پس با توجه به این توضیحات برای داشتن یک باغ خوب و بارده یکی از کارهائیکه باید بصورت مرتب انجام شود انجام چالکود است.

همانطور که در بالا هم اشاره شد علم کشاورزی هم مثل سایر علوم تجربی در حال پیشرفت است و این پیشرفت در راستای رفع معضلات و کمبودها و افزایش بهره وری در کشاورزی است. خوشبختانه در این میان چالکود هم در باغات پیشرفت بسیار زیادی داشته به نحوی که در استفاده از چالکود مدرن عملا هیچکدام از مشکلات بالا وجود ندارد.

 

فرم ثبت مشکل

اشتراک گذاری

7 پاسخ

  1. با درود خدمت شما. لطفا در رابطه با نحوه چالکود به روش مدرن و استفاده از کودهای مصرفی برای باغ به متراژ 1000 متر شامل نهال و درختان گیلاس(۳ الی ۷ ساله) که مابین آنها هلو و شلیل و آلو و سیب و آلبالو و انگور و انجیر کاشته شده توضیح بفرمائید. با تشکر

    1. سلام،
      سهولت استفاده از چالکود مدرن (بیوپاور) نسبت به روش سنتی از مزیت های این کود هست و کود کاملی به حساب میاد.
      برای دریافت اطلاعات دقیق درباره چالکود بیوپاور میتوانید به لینک زیر مراجعه کنید:
      https://keshawarzyar.ir/product/biopower/

    1. سلام،
      نحوه استفاده از چالکود مدرن کشاورزیار ( کود بیوپاور): در محدوده ی سایه انداز درخت بسته به جثه ی درخت و نهال از ۲۵۰ گرم تا یک کیلو بیوپاور را با همان مقدار خاک مخلوط کرده و دور تا دور درخت می ریزیم و بعد از این کار، کولتیواتور سطحی (شخم سطحی) زده می شود به این دلیل که بیوپاور به قسمت های زیرین خاک منتقل شود.
      در صورت تمایل به دریافت مشاوره می توانید با ما تماس بگیرید.
      04134404337
      04134407436

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *